Меню Закрити

Що таке хостел?

Вже більше 100 років люди подорожують та зупиняються в хостелах. Що варто знати перед першою мандрівкою?

Що таке хостел?

Ідея хостелів зародилася 110 років тому, коли німецький вчитель Річард Ширман побачив потребу в розміщенні студентів під час проведення навчальних подорожей.

Altena

А вже у 1912 було відкрито постійний хостел в Альтенському замку (справжній середньовічний укріплений замок!), що працює й сьогодні.

Пізніше, в 30 роки було засновано Міжнародну федерацію молодіжних хостелів, сьогодні відому, як Hosteling International. Протягом цього часу змінювалися умови і концепції, однак незмінними залишалися 5 основних принципів хостелу: гостинність, чистота, безпека, приватність, комфорт.

Багато людей відмовляються від хостелів на користь готелів, оскільки вони не розуміють, що таке хостел. Але часто вони можуть бути цікавими, унікальними і недорогими місцями для проживання під час подорожі. Якість і характеристики хостелів широко варіюються, тож не відкидайте їх одразу.

Декілька років тому, я відкрила для себе хостели, і можу щиро сказати, що бачила різне :) Від розкішних хостелів Стокгольма та Берліна до хостелів, що не можливо відшукати, чи, навіть зачинених хостелів (так-так, одного разу просто не пустили через пізнє прибуття в Софію).

Якщо це ваш перший досвід проживання – зверніть увагу на плюси та мінуси перебування в хостелі:

Особливості хостелів, які варто знати

Типи номерів

Стереотипно вважається, що хостели завжди пропонують спати на двоярусному ліжку з п’ятьма, десятьма або й більшою кількістю інших людей в кімнаті. Погоджуюсь, багатьох це просто відлякує.

Такі типи кімнат працюють краще для молодих мандрівників і тих, хто обмежений в бюджеті.

Але вгадайте, що? Гуртожитки – не єдиний варіант у багатьох хостелах! Багато з них мають одномісні, двомісні та тримісні номери.

Мандрівники, які бажають власного простору, можуть отримати кімнату для себе. Пари або друзі, які подорожують разом, також можуть поселитись окремо.

І все одно середній хостел буде дешевший за готель.

Зручності в хостелах

У типовому готелі, можливо, у вашому номері буде телевізор і туалетно-косметичні засоби. Може бути, навіть кава або чайник. Загалом, хостели не надають їх.

Часто в хостелах вам можуть запропонувати загальну ванну кімнату – завжди беріть із собою сланці та туалетно-косметичні засоби. Але якщо у вас є окрема кімната зі своєю ванною, хостел просто перетворюється на готель із більш соціальною атмосферою. Іноді ви навіть не помітите, що ви не в готелі!

Не забудьте про правила перевезення рідин, якщо мандруєте літаком.

Travelmode

Рушники та постіль – це ще одна річ, яка може варіюватися від одного хостелу до іншого. Багато хто надають рушники та постіль безкоштовно, хоча вони і не будуть міняти їх щодня, як у готелях. Однак іноді ви зустрінете хостел, що запропонує вам рушник за декілька євро, якщо взагалі буде пропонувати. Це може дратувати і майже відчувається дріб’язковість, але врешті-решт справа не така велика. Або платити, або принести свій рушник. Якщо на вашій дорозі серед декількох хостелів лише один без рушника – мабуть легше взяти його в оренду по місцю.

Харчування та кухня

St Christopher's Inn Paris

В великих хостелах часто є окремий бар або кафе, чи можливість придбати сніданок зі шведською лінією, або хоча б автомат із снеками.
Якщо ви думаєте відмовитись від шведської лінії, подумаєте спершу, чи буде зранку де поснідати, інколи додаткова оплата сніданку спростить вам ранок. Наприклад вранці в Будапешті попоїсти легко, а от у Осло це може бути складніше, а й на додачу й дорожче ніж замовлення харчування в хостелі.

Але в більшості бюджетних хостелів або малих форматів це буде кухня, де ви зможете приготувати свій обід самостійно. Їжа зберігається в загальному холодильнику, інколи можуть бути чай, цукор на загал (про це будуть позначки).

Будьте люб’язні до інших мандрівників, мийте за собою посуд, та не їжте чужого:)

Travelmode

Подбайте про купівлю продуктів заздалегідь, наприклад в сусідній Польщі є обмеження торгівлі в неділю. А раптом ваш хостел буде на околиці – за сніданком можна йти далеко.

Перед від’їздом, що не плануєте забирати із собою – утилізуйте, чи покладіть на відповідну полицю, якщо бажаєте когось пригостити.

Соціальне життя

Все просто, якщо вам потрібна компанія – хостел буде ідеальним для вас.

Зі свого досвіду можу сказати, якщо ви готові знайомитись з людьми різних національностей та рас – компанію для відкриття Риму чи відвідування Лувру, або навіть замків Люксембургу в хостелі буде знайти легко!

Додатковий сервіс

Рецепція

Уважно читайте умови заселення. Не всі хостели підтримують 24 годинну рецепцію. Наприклад, при бронюванні невеличкого хостела в Стокгольмі, я отримала електронного листа із інформацією, що ключ від моєї кімнати знаходиться в хостелі на столі в конверті, та код від будинку. Було б прикро приїхати вночі після рейсу та не знати цього.

Пральня

Якщо ви подорожуєте довгий час або виключно із ручною поклажею, вам, ймовірно, потрібно буде випрати одяг. Деякі хостели обладнані пральними машинами та сушарками, які можна використовувати за окрему плату, а інші надають послуги пральні, що майже завжди дешевші за аналогічну послугу в готелі.

Тури та яскраві місця

Практично у кожному хостелі є дошка із рекомендаціями місцевих цікавих турів, наприклад “free walking tours”, та місцями, які варто відвідати чи де готують місцеву та смачну їжу.

Камера зберігання

В кімнатах, якщо ви плануєте проживати разом із іншими подорожуючими є окремі бокси, що блокуються замком. Але будьте пильні, як і будь де, за вашу безпеку, в першу чергу, ви відповідаєте самостійно. Найцінніше – документи, телефон, чи коштовності тримайте при собі, наприклад в сумці на пояс чи через плече, а лептоп передайте в сейф.

До речі, більшість хостелів, запропонує за окрему плату зберігання валізи в день поселення чи від’їзду, якщо у вас є така потреба.

Але, якщо ви подорожуєте на декілька днів, зазвичай достатньо рюкзака.

Скільки коштує хостел?

Ціна починається від 6 євро за ніч та може сягати 100 євро. Серйозно? Так, цілком. Залежати ціна буде від кількості місць у кімнаті, наявності окремої ванної, чи включено харчування, і головне – від місця. Зрозуміло, що хостел Лондона буде дорожчим за хостел Бухареста.

У будь-якому випадку, хостел обійдеться значно дешевше, ніж готель.

Читайте також “Як заощадити на бронюванні готелю?

Travelmode

Як обрати хостел?

Як і в готелях, не забудьте прочитати відгуки, щоб знайти хостел, який найкраще відповідає вашим потребам. Перевірте місце розташування, зручності, додаткові послуги та загальну атмосферу.

Ми особисто при бронюванні користуємося Hostelworld.com. Це зручний сервіс із величезною базою хостелів. Чому можемо рекомендувати цей сервіс?

  • Можливість безкоштовного скасування бронювання за 7 днів;
  • 100% гарантія замовлення, а раптом щось піде не так – до повернутих коштів за бронювання додадуть компенсацію у 50 доларів (використовується як депозит для майбутніх замовлень).

Чи підійде хостел мені?

Якщо вас вище перелічене інтригує – не бійтеся дати хостелам шанс і переконайтеся, що це дійсно може бути дуже цікавим досвідом!

❤ обирайте найкращі товари для подорожей на Travelmode та подорожуйте з задоволенням!
Опубліковано в Проживання

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *